top of page

Hoe kies je je loopbaancoach?

Zag je het ook?! Hoeveel loopbaancentra en dus een veelvoud aan loopbaancoaches er op de markt zijn? Hoe kies je nu JOUW coach?hoe kies je je loopbaanbegeleider, jobcoach of loopbaancoach
Bij de loopbaancoach

De klik


Laat mij starten met wat voor mij het belangrijkste element is: de klik. Elke loopbaanbegeleider biedt je een gratis kennismakingsgesprek aan, meestal telefonisch, soms ook in levende lijve. Maak daar zeker gebruik van. Lijst de vragen die in je opkomen na het lezen van deze blog op en maak van de gelegenheid gebruik om ze te stellen en in te voelen welk gevoel dat kennismakingsgesprek je geeft.Het traject en de methodieken


Een vraag die je zeker kan stellen is hoe de coach de loopbaanbegeleiding aanpakt. Sommige coaches bieden vrij standaard trajecten aan, waarbij iedere coachee hetzelfde traject (en dus dezelfde oefeningen) doorloopt, ongeacht de loopbaanvraag. Andere centra werken volledig op maat en passen hun methodieken aan in functie van de vraag van de cliënt. Ook het type oefeningen of methodieken kan verschillen. Je hebt coaches die meer invoelend of intuïtief werken; sommige werken met opstellingen (lego bijvoorbeeld); anderen werken met methodieken zoals oefeningen of vragenlijsten. Waar voel jij je goed bij?Coach bij een erkend loopbaancentrum


“Coach” is op zich geen beschermd beroep. Iedereen die zich geroepen voelt, kan dus het bordje ‘coach’ aan zijn deur hangen. Als loopbaanbegeleider van een door de VDAB erkend loopbaancentrum krijg je wel een opleiding van je loopbaancentrum mee of staat je loopbaancentrum garant voor de kwaliteit van haar coaches.


Desalniettemin heeft elke coach zijn of haar achtergrond en mogelijks ook zijn of haar specialisatie. In functie van het doel dat jij met deze loopbaanbegeleiding voor ogen hebt, kan je dus op zoek gaan naar een coach die hierbij past. Wil je van job veranderen en heb je baat bij een ruime arbeidsmarktkennis? Of is solliciteren lastig? Kies dan bijvoorbeeld een loopbaanbegeleider met ervaring in HR of in Rekrutering & Selectie. Heb je teveel last van stress op het werk of loop je recht tegen een burn-out aan? Dan kan je bijvoorbeeld kiezen voor iemand met een extra specialisatie rond Stress & Burn-out. Ben je ondernemer en wil je je laten coachen? Ga dan op zoek naar iemand met extra ervaring in ondernemerscoaching.Wat heb ik jou te bieden als coach?


De klik, dat zullen we samen moeten uitmaken 😊 Maar ook voor mij is die belangrijk. Als ik voel dat je beter geholpen zou worden door iemand uit mijn netwerk (met een andere specialisatie bijvoorbeeld of een psycholoog mocht je bijvoorbeeld volop in een burn-out zitten), dan zal ik ook niet aarzelen om door te verwijzen.


Een loopbaanbegeleiding bij mij is er ééntje volledig op maat. Na het gratis kennismakingsgesprek beslissen we of we samen verder gaan. Nadien volgt sowieso een diepgaand kennismakingsgesprek waarbij we helder krijgen wat je uit de begeleiding wil halen. In functie van dat doel, stellen we samen de oefeningen en het traject op.


Ik werk op een pragmatische manier en zet vooral diepgaande gesprekstechnieken in. Die gesprekken of inzichten worden gefaciliteerd door oefeningen of vragenlijsten. Huiswerk maak je thuis zodat we de 7u loopbaanbegeleiding optimaal kunnen benutten.


Mijn achtergrond in de HR-wereld biedt je een ruime kennis over de arbeidsmarkt, de verschillende type functies die er bestaan en heel veel inzicht in het sollicitatieproces (zowel vanuit kandidaat-oogpunt als vanuit de blik van de recruiter).


Als HR Directeur coach ik dagelijks managers en alles wat met management of leiderschap te maken heeft, boeit me uitermate.


Bovendien ben ik sinds 2017 fulltime ondernemer. Als je wil groeien in je ondernemerschap help ik je ook met veel plezier verder.


Ik werk ondertussen sinds 2021 ook samen met een verzekeringsmaatschappij in het kader van re-integratie na burn-out. Tijdens een burn-out kan geen enkele loopbaancoach je helpen; dan is enkel een psychologe bevoegd. Maar eens je klaar bent om opnieuw aan de slag te gaan, ben je heel welkom.


Tot binnenkort?

Comments


bottom of page