top of page

Even-waardig-heid in je sollicitatiegesprek

Een sollicitatiegesprek is een perfect evenwaardig gesprek. Beide partijen zijn evenveel waard, je leest het goed. Coachees geven mij tijdens een loopbaanbegeleiding of een sollicitatietraining dikwijls aan hoe onzeker ze zich voelen, hoe beoordeeld ze zich voelen, hoe ze zich in bochten wringen om te voldoen aan de verwachtingen van het bedrijf waar ze solliciteren.


D A T H O E F T N I E T! Meer nog: dat wil ik niet!


je verkopen tijdens een sollictatiegesprek
solliciteren

Solliciteren is twee-richtingsverkeer:


  • Het bedrijf voelt aan en beslist uiteindelijk of jij als kandidaat voldoet aan de vooropgestelde criteria en zal passen binnen de organisatie

  • En jij als kandidaat beslist evengoed of je de personen die je ontmoet aanvoelt, of het bedrijf maar ook de functie en de mensen passen binnen het idee dat jij hebt van de ideale functie en de ideale werkplek


Uiteraard word je als kandidaat standaard meer bevraagd dan dat je zelf als kandidaat vragen stelt. Maar steek ook zeker je voelsprieten uit: hoe word je onthaald aan de receptie? Bieden ze je iets om te drinken aan ? Hoe gaan collega’s met elkaar om? Word je begroet door werknemers die jou aan de receptie voorbijlopen?


Ook tijdens het gesprek zelf mag je gerust de ruimte en tijd nemen om je eigen vragen te stellen over thema’s die bijvoorbeeld nog niet volledig helder zijn of practicalities die nog niet beantwoord werden (verlof, bedrijfswaarden, bedrijfscultuur, werktijd).


Y O U C A N D O I T !!

Comments


bottom of page