top of page
Writer's pictureSandra Poelman

Wat beslissen mensen na loopbaanbegeleiding?

Loopbaanbegeleiding in cijfers: wat doen mensen na een loopbaantraject, gebaseerd op de begeleiding en die ik de vorige jaren mocht opstarten? Al bijna 7 jaar ben ik loopbaanbegeleider en ik vond het best interessant om hier eens mijn analytische kant op los te laten :)


Wat beslissen mensen na een loopbaancoaching?
Wat na loopbaanbegeleiding?

Er zijn verschillende opties mogelijk uiteraard:


  • je kan je drive en energie terugvinden in je huidige job of beseffen dat je job en je werkgever heel goed bij je passen, en beslissen om bij je huidige werkgever te blijven

  • intern een andere uitdaging aangaan of doorgroeien, is ook een optie

  • je kan beslissen om je geluk elders te zoeken en van werkgever te veranderen

  • sommigen wagen de sprong als zelfstandige ondernemer of gaan opnieuw studeren en scholen zich om


En nu de cijfers :-)


50% van de mensen is bij zijn huidige werkgever gebleven. Voor hen kwam het besef dat de context waarin ze werken bij hen past en dat het gras elders niet altijd groener is. Een deel daarvan besliste ook wel dat de job die ze er uitoefenden hen niet meer lag en zijn intern op zoek gegaan naar verandering. 5% is intern doorgegroeid, 7% oefent nu intern een andere functie uit en 38% besliste om in dezelfde job bij dezelfde werkgever te blijven.


De mythe doorprikt dus: loopbaanbegeleiding hoeft helemaal niet te betekenen dat je alles achterlaat bij je huidige werkgever.


45% zoekt na loopbaanbegeleiding zijn geluk op bij een andere werkgever. Sommigen binnen een soortgelijke job, sommigen hebben het over een andere boeg gegooid en zijn een andere richting ingeslaan. Drie factoren bleken hier heel dikwijls een rol in te spelen:

  • een nieuwe manager met wie de samenwerking moeilijker verloopt is een veel voorkomende reden.

  • ook werken op een nieuwe dienst, waar de dynamiek met nieuwe collega's wat stroever verloopt, is een reden om uiteindelijk te vertrekken.

  • en als laatste hebben mensen ook dikwijls intern aangegeven dat ze uitgekeken zijn op hun functie, maar wordt hier niets mee gedaan. Werknemers zien hierdoor geen andere uitweg dan hun geluk in andere oorden op te zoeken.


3% waagde de sprong naar het zelfstandig ondernemen in bijberoep of hoofdberoep. Diegenen die springen naar hoofdberoep zijn er dikwijls reeds in bijberoep mee bezig.


2% besliste om zich om te scholen en opnieuw te gaan studeren. Dit resultaat ligt heel laag, maar het idee om zich om te scholen komt wél heel dikwijls aan bod. Helaas bergen de meesten dit idee op omwille van financiële of praktische redenen.


Benieuwd wat de toekomstige klanten beslissen!


Ook interesse in een loopbaanbegeleidingstraject, je leest er hier meer over.

Comments


bottom of page