top of page
Writer's pictureSandra Poelman

Starr-struck? Je voorbereiden op een sollicitatiegesprek

In de wereld van sollicitatiegesprekken zijn er talloze methodes en technieken die je kunnen helpen om jezelf op de beste manier voor te stellen. Eén van de meest effectieve methoden om je voor te bereiden op het beantwoorden van vragen tijdens een sollicitatiegesprek is de STARR-methodiek. Als loopbaancoach wil ik je graag meenemen op een ontdekkingsreis door deze methodiek, die niet alleen jouw antwoorden zal structureren, maar je ook zal helpen om met vertrouwen en helderheid te spreken over je ervaringen en competenties.



hoe kan ik me voorbereiden voor een sollicitatie
Voorbereiden op een sollicitatie

Wat is de STARR-Methodiek?


STARR staat voor Situatie, Taak, Actie, Resultaat, en Reflectie. Dit is een techniek die gebruikt wordt om antwoorden op gedragsgerichte interviewvragen te structureren. Door je antwoorden te formuleren volgens deze methodiek, kun je concrete voorbeelden geven van hoe je in het verleden hebt gehandeld in bepaalde situaties, wat werkgevers een duidelijk beeld geeft van je competenties en gedrag.



Hoe Werkt Het?


Laten we elk onderdeel van de STAR(R)-methodiek eens nader bekijken:


  • Situatie: Begin met het beschrijven van een specifieke situatie of uitdaging die je hebt ervaren in je werk of leven. Zorg ervoor dat je voldoende context geeft zodat de luisteraar de situatie kan begrijpen.

  • Taak: Beschrijf vervolgens je verantwoordelijkheid of rol in die situatie. Wat werd er van jou verwacht? Dit helpt om te laten zien hoe je jezelf ziet in het team of project.

  • Actie: Dit is waar je uitlegt wat je precies hebt gedaan om de situatie aan te pakken of het probleem op te lossen. Wees specifiek over de stappen die je hebt ondernomen en waarom je die keuzes hebt gemaakt.

  • Resultaat: Deel wat het resultaat was van je acties. Dit is je kans om te pronken met je successen en de positieve uitkomsten die je hebt bereikt. Gebruik, indien mogelijk, concrete cijfers of resultaten om je verhaal kracht bij te zetten.

  • Reflectie (optioneel, maar waardevol en voor mij essentieel): Sommige mensen voegen graag een extra 'R' toe voor Reflectie. Dit is waar je kort reflecteert op wat je hebt geleerd van de ervaring en hoe het je toekomstige acties of beslissingen heeft beïnvloed. Jouw reflectie geeft inzicht op je capaciteit op jezelf en je acties in vraag te stellen en dus aan zelfreflectie te doen.



Wat is de toegevoegde waarde?


De STAR(R)-methodiek is niet alleen een manier om je antwoorden te structureren; het is ook een manier om diepgang en betekenis te geven aan je verhalen. Het stelt je in staat om te laten zien hoe je denkt, problemen oplost en resultaten behaalt. Het biedt ook de mogelijkheid om je zelfbewustzijn en vermogen tot reflectie te demonstreren - kwaliteiten die hoog gewaardeerd worden in elke professionele omgeving.



Tips voor Succes


  • Oefen van tevoren: Bedenk een aantal situaties die je kunt gebruiken als voorbeelden (van bijvoorbeeld de kwaliteiten die je voor jezelf aanhaalt) en oefen hoe je deze kunt structureren volgens de STARR-methodiek.

  • Wees specifiek: Algemene antwoorden zijn minder overtuigend. Gebruik specifieke voorbeelden uit je eigen ervaringen.

  • Hou het relevant: Kies voorbeelden die relevant zijn voor de job waarop je solliciteert en die de competenties laten zien die belangrijk zijn voor de rol.

  • Wees beknopt: Hoewel het belangrijk is om voldoende detail te geven, wil je ook dat je antwoorden helder en tot het punt blijven.



De STARR-methodiek is een prachtig hulpmiddel in je sollicitatie-arsenaal. Het helpt niet alleen om je gedachten te organiseren en je antwoorden te structureren, maar stelt je ook in staat om met vertrouwen en duidelijkheid te spreken over je ervaringen. Door je voor te bereiden met deze methode, zul je vol zelfvertrouwen solliciteren en een sterke, gebalanceerde indruk nalaten.

Comments


bottom of page